Siden
oprettet
24. marts 2013


Siden
opdateret
19. februar 2024

Til forsiden

Til sporvogne

Tilbage

Københavns Sporveje

Oplysning til borgerne om sporvognene



Foruden reklamer blev sporvognene også brugt til diverse oplysninger til passagererne om, hvordan de skulle stige af og på, fordelene ved at køre med offentlig trafik og praktiske servicemeddelelser. Ofte brugte Københavns Sporveje anerkendte tegnere, som dramatisk eller humoristisk satte situationen på spidsen.

Tegning af Arne Ungermann. Fra John Schølers samling.

Budskabet er ikke til at misforstå. Fra John Schølers samling.

Igen er budskabet direkte. Fra John Schølers samling.

Samme som ovenstående. Fra John Schølers samling.

På trods af tydelig skiltning og håndtag i vognene var det også nødvendigt med grove advarsler. Fra John Schølers samling.

Advarslerne kunne ligefrem true med døden i de mørkelagte gader under besættelsen. Fra John Schølers samling.

Københavns Sporveje kunne også på en saglig og tør måde orientere passagererne om forholdene under besættelsestidens mørkelægning. Egen samling.

Det var nemmere at orientere sig i Københavns gader, når det var fuldmåne under mørkelægningen. Derfor havde Københavns Sporveje opstillet dette såkaldte 'måneur' på Rådhuspladsen. Foto fra 21. januar 1942 fra Københavns Sporvejes glaspladearkiv.

Nærbillede af 'måneuret'. Foto fra 21. januar 1942 fra Københavns Sporvejes glaspladearkiv.


Endu et foto af måneuret, men billedet er ikke taget samme dag som ovenstående. Perspektivet er lidt anderledes, og "lagkagestykkerne" er blevet flyttet. Originalfoto fra 31. januar 1942 i egen samling.


Billedet af måneuret blev bragt i den tysksprogede presse. Bagsiden har et telegram klæbet på, hvor der på tysk fortælles om brugen.

Efterhånden kom der mere humor ind i budskabet. Tegning af Kaj Engholm. Egen samling.

Her havde jeg en del af Mogens Juhls tegninger, som hang i sporvognene. Men hans arving har skrevet til Copydan og klaget over brugen af billederne, som ellers sælges på diverse auktionssider. Men nu har jeg fjernet dem, da der ikke skal være problemer omkring ophavsretten..

Og så en af de mere kedelige med praktiske oplysninger. Egen samling.

På trods af gavetemaet er den også lidt kedelig. Egen samling.

Strøget blev tidligere trafikeret i begge retninger, herunder af tre buslinjer fra Københavns Sporveje. Men da gaden i 1964 blev fast omdannet til gågade - i øvrigt som en af de første i verden - blev buslinjerne henvist til andre ruter. Skiltet, der hang i Nygade, oplyste publikum om de ændrede forhold. Skilt fra Claus Tavlo Nielsens samling.




KS ville gerne tage godt imod svenskerne efter deres hårde sejlads over Øresund. Her er for- og bagside af en brochure om billetter, og om hvordan de kom rundt fra Havnegade.


Slut med sporvognene - den er i særklasse kedelig. Egen samling.
Til forsiden

Til toppen

Tilbage