Siden
oprettet
25. september 2013


Siden
opdateret
25. september 2013

Til forsiden

Til sporvogne

Tilbage

Københavns SporvejeDet mest opsigtsvækkende allierede angreb på industrimål i Danmark var det store bombardement af Burmeister og Wains afdeling i strandgade i København 27. janaur 1943. 8 bombefly fra RAF nedkastede i alt 32 sprængbomber, hvoraf en del var tidsindstillede. En væsentlig part ramte målområdet og anrettede skader for op til 2 millioner kroner på en monteringshal, værksteder og tegnestuer.

Enkelte bomber faldt i beboelseskvarterer på Islands Brygge. En del ramte den nærliggende sukkerfabrik 'Phønix' og andre en fabriksbygning i Knippelsbrogade. Også skaderne udenfor skibsværftet androg ca. 2 millioner kroner.

8 mennesker blev dræbt og mange såret.

Dette bombeangreb blev foretaget efter anmodning fra danske modstandsfolk og tjente bl.a. det formål at vise befolkningen betydningen af den danske produktion for tysk regning, at det ville kunne betale sig gennem sabotage at fjerne begrundelsen for lignende angreb i fremtiden. (Kilde: Besættelsens Hvem Hvad Hvor, Politikens Forlag, 1985.

Et vogntog på linje 4 på Islands Brygge blev delvist beskadiget under bombeangrebet, som fandt sted ved 17-tiden. Vogntoget bestod af KS 333 og KS 1308. Her ses skader på motorvognen. Foto fra 27. januar 1943 fra Københavns Sporvejes arkiv.

Et sprængstykke er formentlig røget ind i bagenden på KS 1308 markeret med den hvide cirkel. Foto fra 27. januar 1943 fra Københavns Sporvejes arkiv.

Sprængstykket er fortsat ind gennem bagperronen. Foto fra 27. januar 1943 fra Københavns Sporvejes arkiv.

Også døren ind i vognindret er perforeret. Foto fra 27. januar 1943 fra Københavns Sporvejes arkiv.

Samme som ovenstående. Foto fra 27. januar 1943 fra Københavns Sporvejes arkiv.

Det vides ikke, om der var tilskadekomne i sporvognen.
Til forsiden

Til toppen

Tilbage