Siden
oprettet
13. februar 2009


Siden
opdateret
1. oktober 2011

Til forsiden

Til sporvogne

Tilbage

Københavns SporvejeLørdag den 5. august 1940 kom buslinje 22 kørende ad Ålekistevej. I krydset ved Hyltebjerg AllÚ kolliderede bussen med en ambulance A6 fra Københavns Brandvæsen.

Ambulancen A6, stationeret på brandstationen på Tomsgårdsvej, var under udrykning på vej til en ulykke ved Damhussøen.

Chaufføren på buslinje 22 opdagede først ambulancen i sidste øjeblik, og den blev ved sammenstødet skubbet ind i trælasthandlen på hjørnet og endte halvvejs inde i forretningen.

Bussen væltede om på siden, og otte personer blev kvæstede..

Dagbladet Politiken bragte historien om ulykken på forsiden dagen after. Her beskrives det nærmere: "Omnibilen kom kørende ad Ålekistevej med retning mod Husum. I fuld fart, hvilket vil sige ca. 40 km., nærmede den sig hjørnet af Hyltebjerg AllÚ. Her har chaufføren Hundekirkegården på sin højre hånd. Dens træer og buske dækker i nogen grad for udsigten til Hyltebjerg AllÚ, og i hvert fald så chaufføren ikke, at der på denne vej med retning mod Damhussøen kom en ambulance.

I det øjeblik omnibilchaufføren nåede hen til hjørnet og så ambulancen, satte han bremserne i, så det hvinede. Der var dog ingen mulighed for, at de to svære køretøjer kunne komme fri af hinanden. De tørnede bragende sammen under en vinkel på 45 grader. Omnibilen svingede en halv gang rundt om sig selv på kørebanen. Nogle sekunder balancerede den på to hjul, for derefter at falde ned på siden. Også ambulancen snurrede rundt på kørebanen. Den var kommet i endnu voldsommere bevægelse end omnibilen, idet dens vægt var betydelig mindre."

Ambulancen, der var impliceret i ulykken, var på vej til en ulykke ved Damhussøen, hvor en bil var skredet ned i søen. Til samme ulykke var også tilkaldt en ambulance og kranvogn fra Falcks Redningskorps. Da disse køretøjer nåede ulykkestedet på Ålekistevej, og chaufføren så, hvad der var sket, tænkte han, at den melding, han kørte efter, måtte være forkert, og alarmeringen gjaldt stedet her, hvorefter han blev og tog fat med sine folk.

Politiken illustrerede historien med denne håndtegnede grafik på et billede af stedet.Ambulance A7 var stort set magen til A6, som var involveret i ulykken.

Ambulance A6 måtte selv bide i græsset senere, da den 14. maj 1950 rullede om på ryggen på hjørnet af Århusgade og Østbanegade.
Til forsiden

Til toppen

Tilbage